HiQ förvärvar Cogitel

HiQ förvärvar IoT-specialisten Cogitel baserade i Karlskrona, som med sina 30 anställda blir ett strategiskt viktigt tillskott till HiQs fortsatta strävan att vara en one-stop-shop för kunder inom digitalisering. Förvärvet är nästa steg på HiQs resa mot att bli norra Europas ledande tech-konsultbolag.

– Jag är jätteglad att idag kunna välkomna Cogitel till HiQ! Vi ser en otroligt stark utveckling och konsekvent tillväxt inom IoT och vi jobbar idag i nära relation med några av Nordens ledande aktörer. Att Cogitel kommer in med sin djupa kunskap samt både viktiga kunder och partners möjliggör att vi kan bredda vårt erbjudande inom detta område, vilket är fantastiskt. Tillsammans är vi starkare, säger Fredrik Malm, tf CEO på HiQ.

Cogitel grundades 2010 i Karlskrona och har sedan dess levererat produkter, tjänster och skräddarsydd utveckling av molnbaserade affärslösningar och tjänster med fokus på uppkoppling. Utöver det erbjuder företaget expertkonsulter inom telekom och man jobbar bland annat i nära samarbete med Telenor Connexion. Cogitel äger även den fristående IoT-plattformen Thellio, en mjukvaruprodukt som säljs på licens. Plattformen spårar, övervakar hälsa och produktivitet samt effektivitetsoptimerar anslutna produkter, maskiner och utrymmen. Cogitel består i sin helhet av 30 anställda och har kunder över hela Sverige.

– Vi ser fram emot att bli en del av HiQ och är otroligt stolta att idag kunna meddela detta. Med HiQ får vi helt andra förutsättningar som gör att vi kan skala upp som bolag. Både vad gäller erbjudande och företagskultur passar vi bra ihop, och att förena våra verksamheter gör att vi tillsammans kan skapa ett otroligt starkt team. Vår spetskompetens är en perfekt match med HiQ och vi ser även fram emot att kunna växa med HiQs otroligt starka helhetserbjudande, säger Magnus Nilsson, vd på Cogitel.

IoT är ett område där utvecklingen går snabbt fram. HiQ har bred branschkunskap och lång erfarenhet av att jobba med ledande aktörer inom området. Cogitel kommer stärka HiQ vad gäller detta viktiga satsningsområde och teamet stärker HiQs position att kunna leverera digitalisering som en helhetspartner – från strategi till design, utveckling, integration, lansering, drift och förvaltning. Förvärvet innebär inte bara en expansion i Sverige utan också lokalt i Karlskrona, där rekrytering och arbetsmöjligheter står högt upp på agendan. HiQ har i många år haft närvaro i Karlskrona och är ett ledande bolag i staden. Cogitel kommer att tillhöra regionen HiQ Sweden South med kontor i Malmö, Karlskrona och Lund. Cogitel kommer bli en del av HiQ, medan plattformen Thellio kommer fortsätta operera under eget varumärke även i framtiden.

– Karlskrona är en spännande marknad för oss, vi satsar på att bli störst lokalt! När vi bestämde oss för att expandera ytterligare i södra Sverige och kom i kontakt med Cogitel var beslutet enkelt. Vi investerar kraftigt i regionen och det här gör att vi kan bidra ännu mer till den lokala ekonomin. Karlskrona har ett starkt näringsliv med företag som Ericsson, Saab och Telenor, även inom offentlig sektor är regionen framstående. Vi är en bra partner till företag som har behov av digitalisering och en arbetsgivare för alla som vill jobba med leading-edge tech, IT, integration, design och kommunikation – med Cogitel blir vi ännu starkare i regionen. Som arbetsgivare betyder det att vi kan rekrytera i högre takt, målet är att vi ska växa och få in ännu mer kompetens i bolaget. Vi kommer se mycket arbetsmöjligheter framöver lokalt, samtidigt som vi kan erbjuda anställda ännu fler spännande uppdrag, avslutar Fredrik Malm, tf CEO på HiQ. 


Sandra Siljestedt

Kontakta oss

Sandra Siljestedt
Head of PR & Communications
HiQ
070-420 00 48
08-588 90 000

HiQ utses till Karriärföretag för tredje året i rad

Karriärföretagen utser årligen Sveriges mest attraktiva arbetsgivare som erbjuder unika karriär- och utvecklingsmöjligheter både för studenter och young professionals. HiQ utses nu till Karriärföretag 2022, för tredje året i rad. 

– Jag är stolt att vi för tredje året i rad utses till Karriärföretag. Vi jobbar hårt med employer branding och det är roligt att det uppmärksammas. Inte minst när en av våra senaste satsningar, Traineeprogrammet HiQ Leap, har sin första start i början av 2022, säger Fredrik Malm, tf CEO på HiQ.

Läs mer

HiQ förvärvar Lamia

Med siktet inställt på att bli norra Europas ledande tech-konsultbolag förvärvar HiQ nu e-handelsspecialisten Lamia. Det finska företaget Lamia grundades 2012 och specialiserar sig på att bygga och utforma digitala tjänster och multikanallösningar för retail. Med 90 anställda och en stadig tillväxt blir företaget ett strategiskt viktigt tillskott för HiQs investeringar i retail.

– Jag är väldigt glad att kunna välkomna Lamia till oss på HiQ. Vi ser en explosiv ökning av efterfrågan på e-handelslösningar. Med deras djupa kunskap inom design, utveckling, moln och data – samt viktiga kunder och partners kommer Lamia att bidra till vår fortsatta utveckling inom området, säger Fredrik Malm, tf CEO på HiQ.

Läs mer

Sven Ivar Mørch lämnar HiQ

Sven Ivar Mørch, CEO för HiQ, lämnar sin position i företaget med omedelbar verkan. Fredrik Malm, CFO för HiQ, tar över rollen som interimistisk CEO fram till dess att en formell företrädare tar över. Rekryteringsprocessen för att tillsätta en ny CEO pågår.

– Jag vill tacka Sven Ivar för hans hårda arbete under det senaste året som CEO för HiQ. Han kom in under en förändringstid och har åstadkommit mycket på kort tid. Gällande företagets framtidsplaner och inriktning har vi efter många diskussioner dock tagit det ömsesidiga beslutet att gå skilda vägar. Jag önskar Sven Ivar all lycka till i framtiden, säger Magnus Meyer, styrelseordförande på HiQ.

Läs mer