HiQ ensam vinnare i upphandling från Försvarsmakten

HiQ vinner upphandling för att förse Försvarsmakten med en helhetslösning för förvaltning och teknisk utveckling av försvarets webbplatser, applikationer och andra digitala medier. HiQ är den enda leverantören som vinner uppdraget. 

–Vi ser fram emot att bidra till försvarets viktiga arbete och digitala utveckling med vårt kunnande och långa erfarenhet inom digitalisering, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ. 

Foto: Bezav Mahmod / Försvarsmakten

Försvarsmakten yttersta uppgift är att skydda Sverige och försvara landets frihet, men bidrar också till att skapa fred och säkerhet på andra håll i världen. Det ställer höga krav på att digitala system, tjänster och applikationer hela tiden fungerar. Digitala kanaler som omfattas av ramavtalet är system och tjänster för allt från rekrytering och krisinformation till sociala medier och webbplatser. 

– På Försvarsmakten har man högt ställda krav gällande säkerhet på applikationer och infrastruktur såväl som på upphandlade leverantörer. Vi är stolta över att ha blivit utvalda som leverantör och ser det som ett kvitto på att vi är en pålitlig leverantör samt har förmågan att leverera tekniskt avancerade lösningar med hög kvalitet, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Ramavtalet innehåller teknisk utveckling och förvaltning av de externa digitala kanalerna samt implementering och förvaltning av digitala medier. Detta gäller både befintliga webbplatser och eventuella digitala kanaler som skapas i framtiden. 

Områdena som ingår i ramavtalet är utveckling, analys och utredning, projektledning och rådgivning, säkerhetsgranskning, beställarstöd, informationsarkitektur, utbildning, design samt tillgänglighetskravställning. 

Upphandlingen innehåller även underhåll och support. Det kommer hanteras av HiQ:s support- och förvaltningsteam som redan idag servar ett stort antal kunder med löpande support och underhåll av applikationer och tjänster. 

– I takt med att digitala system blir allt mer verksamhetskritiska ser vi en ökad efterfrågan på våra drift- och supporttjänster, och på våra enheter inom Application Management servar vi redan idag över hundratalet digitala tjänster. Försvarsmakten kommer bli väl omhändertagna hos oss – och vi ser fram emot att starta samarbetet, avslutar Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Efter att HiQ vunnit upphandlingen under 2019 överklagades den av ett konkurrerande konsultbolag till Förvaltningsrätten och därefter till Kammarrätten och slutligen till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har samtliga instanser avslagit överklagan. Ramavtalet med HiQ tecknas på två år, med option på förlängning i ytterligare två år. 


Erik Ridman

Kontakta oss

Erik Ridman
Head of Region Stockholm / Vice President (VP)
HiQ Stockholm
070-420 00 01
08-588 90 000

HiQ bakom Yamaha Motors första uppkopplade fordon i Europa

HiQ och Yamaha Motor lanserar för första gången en uppkopplad scooter från Yamaha Motor i Europa, som förare kan koppla upp mot appen MyRide. NMAX 125cc och 155cc är Yamaha Motors första iOT-uppkopplade fordon i Europa och starten av en digital upplevelse av scooteråkning. 

– Det känns otroligt spännande för oss på HiQ att vara med och bidra på resan där Yamaha Motors lanserar sitt allra första uppkopplade fordon i Europa, säger Samuel Skott, CEO på HiQ.

Läs mer

HiQ bygger interaktiv webb till Anders Wallenstens ungdomsversion av Hälsogåtan

Anders Wallensten har släppt en ungdomsversion av sin framgångsrika bok Hälsogåtan. HiQ utvecklar och designar en interaktiv webbplats som skolor kan använda gratis i deras arbete med boken.

– Det känns både roligt och hedrande att vi på HiQ får jobba med Anders Wallensten och Hälsogåtan. Hälsa, speciellt bland unga, är en viktig fråga som ligger oss varmt om hjärtat, därför har vi skapat den interaktiva webbplatsen för skolor, säger Samuel Skott, CEO på HiQ.

Läs mer

HiQ växer på den tyska marknaden – Scandio förvärvar K15t:s konsultenhet

Tech-konsultbolaget HiQ tar nu nästa steg i företagets expansion då man växer på den tyska marknaden. 2021 förvärvade bolaget Scandio, och nu har det blivit dags för Scandio att i sin tur förvärva Atlassian-experten K15t:s konsultenhet. Transaktionen innebär att HiQ och Scandio nu etablerar sig även i Stuttgart.

– Jag är väldigt glad över att kunna hälsa teamen från K15t välkommen till HiQ och Scandio! De kommer att göra Scandio ännu starkare inom digitalisering, men också stärka HiQ som koncern. Det känns fantastiskt att kunna bredda vår expertis inom Atlassians ekosystem och samtidigt få en bättre position på den lokala marknaden, säger Samuel Skott, CEO på HiQ.

Läs mer