HiQs Frends i samarbete med Karlskrona, presenteras i 100 Intelligent Cities Challenge

HiQs integrationsplattform Frends har i samarbete med Karlskrona kommun, och tillsammans med plattformarna ArcGIS och Abou, framgångsrikt lanserat en lösning som förenklar att hyra båtplats. Projektet deltar i Europeiska Kommissionens 100 Intelligent Cities Challenge (ICC) som stöder 136 städer med användandet av avancerad teknik för intelligent, grön och socialt ansvarsfull återhämtning.

- Verkligen kul att se vår smarta plattform Frends förenkla och förbättra för invånarna i Blekinge. Extra kul med uppmärksamhet i en global arena, ser fram emot att följa det här projektet, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Karlskrona stadsmarina

I alla städer i världen som, likt Karlskrona, som ligger vid havet finns ett stort intresse hos båtägare att hyra en bra och central plats att förtöja sin båt. Karlskrona kommun erbjuder ca 1 900 fritidsbåtsplatser vid 29 olika bryggor och hamnanläggningar, där majoriteten ligger i centrala Karlskrona men även i de yttre områdena kan en båtplats hyras. Det har blivit viktigt att göra all information om varje kaj lättillgänglig för att kunna förbättra den allmänna bekvämligheten och stadsupplevelsen.

- Ett väldigt lyckat projekt med Karlskrona kommun som sätter Frends ytterligare på kartan på den svenska marknaden. Vi tackar Karlskrona för ett bra samarbete och är stolta över att projektet är en del av ICC, säger Jukka Rautio, Head of Frends, HiQ.

Projektet integrerar data från olika källor för att samla in uppdaterad information med allt man behöver veta om kommunala förtöjningar. Dessa inkluderar lediga platser, förtöjningsstorlek, båtinstruktioner för förtöjning, geolokalisering, bokningssystem samt ett integrerat betalningssystem. Plattformen Frends är ett effektivt och enkelt verktyg för offentlig sektor att förbättra och främja datadelningen mellan olika system. Flexibiliteten i API:er och integrationer med low-code inom plattformen förenklar och gör det kostnadseffektivt att skapa nya digitala tjänster.

- Vi arbetar hela tiden med att förbättra vår serviceleverans till våra invånare. Ett processbaserat arbetssätt tror jag är en förutsättning för att ta fram hållbara lösningar som förenklar för våra invånare och besökare, plattformen Frends stärker vår förmåga inom detta område, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör på Karlskrona kommun.

Genom att kombinera Frends med ArcGIS och Abou utvecklades ett kartbaserat gränssnitt som gör det lättare för användaren att hantera det som mest berör kajhanteringen och bidrar positivt till hållbarhetsmålen: 11 – hållbara städer och samhällen samt 8 – anständigt arbete med ekonomisk tillväxt. Projektet, som är en lösning för E-Government & Digital Public Service vid namn Karlskrona Berths & Moorings, är en del Europeiska Kommissionens 100 Intelligent Cities Challenge (ICC). 

ICC är ett initiativ som stöder 136 städer i att använda avancerad teknik för intelligent, grön och socialt ansvarsfull återhämtning. Städerna som ingår i ICC fungerar som motorer för återhämtning av sin lokala ekonomi, skapar nya arbetstillfällen och stärker medborgarnas deltagande och välbefinnande. Strategisk rådgivning från internationella experter är tillgänglig för de olika städerna inom områden som grön ekonomi, gröna affärer lokalt, digitalisering av offentlig förvaltning, digital och grön övergång i turism och mycket mer. ICC är en del av ett bredare stödsystem av Europeiska unionen som erkänner vikten av att uppfylla löften från European Green Deal, den digitala strategin och annan EU-politik. 

För mer information, besök gärna:

https://www.karlskrona.se 

https://www.intelligentcitieschallenge.eu

https://marketplace.intelligentcitieschallenge.eu/en/solutions/find-berths-moorings


Erik Ridman

Kontakta oss

Erik Ridman
Chief Marketing Officer
HiQ
070-420 00 01
08-588 90 000

St1 utökar samarbetet med HiQ, Frends blir förbättrade API-lösningen

St1 väljer HiQs Frends som nästa steg i företagets långvariga partnerskap med HiQ. Frends är den nya lösningen för API-hantering och mobila back-end integrationer. 

– Att expandera vårt partnerskap med St1 är fantastiskt. Det visar på att vi kan erbjuda våra kunder en variation av tjänster inom en mängd olika områden. Det gör att vi kan bli en ännu bättre partner och jag är väldigt glad att se oss växa i vårt partnerskap med St1, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Läs mer

HiQ utvecklar nya eskilstuna.se

Eskilstuna kommun väljer HiQ för att utveckla nya eskilstuna.se med syftet att bygga en webbplats som utgår från användarnas behov. Det ska vara enkelt för användare att hitta den information de behöver för att få svar på frågor och lösa ärenden hos kommunen. HiQ utvecklade en ny design på webbplatsen, tog fram en helt ny sökfunktion samtidigt som AI byggdes in för att öka precisionen. 

– Detta är ett fint projekt för oss på HiQ och ett väldigt bra samarbete med Eskilstuna kommun med arbetet med nya eskilstuna.se. Att kunna bidra med att förenkla för dem och deras medborgare, att skapa ett mer tillgängligt Eskilstuna, har varit väldigt givande och vi är glada att de är så nöjda med sin nya webbplats, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Läs mer

Factlab väljer HiQ för utveckling av mobil faktagranskningstjänst

I en tid då källgranskning och oberoende fakta är viktigare än någonsin erbjuder Factlab en smart tjänst för faktagranskning som gör det lättare och säkrare att luta sig mot korrekt information. I vidareutvecklingen av tjänsten tar de nu hjälp av HiQ för att göra den ännu mer tillgänglig och användarvänlig – mobilt. 

– Vi jobbar ständigt för att förbättra för människor med hjälp av teknik och design och samarbetet med Factlab ligger oss extra varmt om hjärtat. Detta är en viktig tjänst som vi är otroligt stolta att få vara med att utveckla, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Läs mer