HiQs Frends i samarbete med Karlskrona, presenteras i 100 Intelligent Cities Challenge

HiQs integrationsplattform Frends har i samarbete med Karlskrona kommun, och tillsammans med plattformarna ArcGIS och Abou, framgångsrikt lanserat en lösning som förenklar att hyra båtplats. Projektet deltar i Europeiska Kommissionens 100 Intelligent Cities Challenge (ICC) som stöder 136 städer med användandet av avancerad teknik för intelligent, grön och socialt ansvarsfull återhämtning.

- Verkligen kul att se vår smarta plattform Frends förenkla och förbättra för invånarna i Blekinge. Extra kul med uppmärksamhet i en global arena, ser fram emot att följa det här projektet, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Karlskrona stadsmarina

I alla städer i världen som, likt Karlskrona, som ligger vid havet finns ett stort intresse hos båtägare att hyra en bra och central plats att förtöja sin båt. Karlskrona kommun erbjuder ca 1 900 fritidsbåtsplatser vid 29 olika bryggor och hamnanläggningar, där majoriteten ligger i centrala Karlskrona men även i de yttre områdena kan en båtplats hyras. Det har blivit viktigt att göra all information om varje kaj lättillgänglig för att kunna förbättra den allmänna bekvämligheten och stadsupplevelsen.

- Ett väldigt lyckat projekt med Karlskrona kommun som sätter Frends ytterligare på kartan på den svenska marknaden. Vi tackar Karlskrona för ett bra samarbete och är stolta över att projektet är en del av ICC, säger Jukka Rautio, Head of Frends, HiQ.

Projektet integrerar data från olika källor för att samla in uppdaterad information med allt man behöver veta om kommunala förtöjningar. Dessa inkluderar lediga platser, förtöjningsstorlek, båtinstruktioner för förtöjning, geolokalisering, bokningssystem samt ett integrerat betalningssystem. Plattformen Frends är ett effektivt och enkelt verktyg för offentlig sektor att förbättra och främja datadelningen mellan olika system. Flexibiliteten i API:er och integrationer med low-code inom plattformen förenklar och gör det kostnadseffektivt att skapa nya digitala tjänster.

- Vi arbetar hela tiden med att förbättra vår serviceleverans till våra invånare. Ett processbaserat arbetssätt tror jag är en förutsättning för att ta fram hållbara lösningar som förenklar för våra invånare och besökare, plattformen Frends stärker vår förmåga inom detta område, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör på Karlskrona kommun.

Genom att kombinera Frends med ArcGIS och Abou utvecklades ett kartbaserat gränssnitt som gör det lättare för användaren att hantera det som mest berör kajhanteringen och bidrar positivt till hållbarhetsmålen: 11 – hållbara städer och samhällen samt 8 – anständigt arbete med ekonomisk tillväxt. Projektet, som är en lösning för E-Government & Digital Public Service vid namn Karlskrona Berths & Moorings, är en del Europeiska Kommissionens 100 Intelligent Cities Challenge (ICC). 

ICC är ett initiativ som stöder 136 städer i att använda avancerad teknik för intelligent, grön och socialt ansvarsfull återhämtning. Städerna som ingår i ICC fungerar som motorer för återhämtning av sin lokala ekonomi, skapar nya arbetstillfällen och stärker medborgarnas deltagande och välbefinnande. Strategisk rådgivning från internationella experter är tillgänglig för de olika städerna inom områden som grön ekonomi, gröna affärer lokalt, digitalisering av offentlig förvaltning, digital och grön övergång i turism och mycket mer. ICC är en del av ett bredare stödsystem av Europeiska unionen som erkänner vikten av att uppfylla löften från European Green Deal, den digitala strategin och annan EU-politik. 

För mer information, besök gärna:

https://www.karlskrona.se 

https://www.intelligentcitieschallenge.eu

https://marketplace.intelligentcitieschallenge.eu/en/solutions/find-berths-moorings


Erik Ridman

Kontakta oss

Erik Ridman
Chief Marketing Officer
HiQ
070-420 00 01
08-588 90 000

HiQ Leap är här – Nordens bästa traineeprogram

HiQ lanserar äntligen HiQ Leap, företagets inkörsport för nyutexaminerade tech-studenter, med start januari 2022. Programmet ger traineer en stabil grund att stå på och tack vare en accelererad utvecklingskurva blir man en senior konsult redan efter de tre år som programmet pågår. Ansökan är redan öppen och rekryteringsfasen är i full gång med att hitta morgondagens stjärnor till bolaget.

– Vi letar alltid efter grym kompetens till vårt team, att äntligen kunna dra igång rekryteringen till HiQ Leap är en milstolpe för oss. Vi är stolta att kunna erbjuda nyutexade en väg in i arbetslivet samtidigt som vi får äran att jobba med hungriga och drivna individer som, precis som vi, vill jobba mot visionen att förenkla människors liv med hjälp av teknik, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Läs mer

HiQ arrangerar NASA International Space Apps Challenge

HiQ arrangerar NASA International Space Apps Challenge i Malmö. Det globala hackatonet anordnas för tionde året och engagerar årligen tusentals människor över hela världen för att tackla några av de mest pressande utmaningarna på jorden och i rymden under en 48-timmars sprint. 

– Superkul att vi anordnar NASAs Space Apps Challenge! Vi har fantastiska kollaboratörer och kompetens att bidra med och ser fram emot att många anmäler sig till vad som kommer att bli årets fest. Jag har själv en förkärlek för allt som har med rymden att göra så det känns otroligt kul att vi är med på detta. På HiQ brinner vi för att skapa en bättre värld, och vad är egentligen bättre än att lösa några av de största utmaningarna på jorden och i rymden, säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Läs mer

HiQ förvärvar Advicon

Med siktet inställt på att bli norra Europas ledande tech-konsultbolag förvärvar nu HiQ det Lundabaserade
IT-konsultbolaget Advicon, som med sina 25 anställda blir ett strategiskt viktigt tillskott till HiQs utbredning
i Skåneregionen.

– Jag är väldigt glad att kunna välkomna alla grymma medarbetare på Advicon till oss på HiQ! Vi har en stark utveckling av vår verksamhet i Skåne och ett fantastiskt team som jobbar med några av Nordens ledande företag. Detsamma gäller för Advicon, och att kombinera våra två verksamheter gör att vi stärker vår position ytterligare,
säger Sven Ivar Mørch, CEO på HiQ.

Läs mer