HiQ <3 PROGRAMMERING

På HiQ älskar vi programmering. Att lägga tid och kraft på att inspirera ungdomar och barn att tycka programmering är roligt är därför något självklart. – Programmering kommer bli ett världsspråk. Att kunna det kommer bli en förutsättning för unga som växer upp i dagens digitala samhälle, säger Helene Hammarberg, talangchef på HiQ Stockholm.

Helene Hammarberg & Tonmoy Saha Roy på HiQ i StockholmProgrammering är ett otroligt kreativt teamarbete och en skapandeprocess som ligger till grund för nästan alla tjänster och produkter vi använder i dag.
I framtiden kommer det att bli ännu viktigare.
– Vi vill bidra till att fler unga och barn upplever programmering som något riktigt roligt. Programmering är logik. Desto tidigare vi tränar vårt logiska sinne desto enklare och roligare blir det att programmera, säger Helene Hammarberg.

Tonmoy Saha Roy, it-konsult på HiQ, säger att man egentligen inte kan börja för tidigt.
– Jag brukar säga att föräldrar borde uppmuntra sina barn att välja programmeringsspråk som sitt andraspråk. Redan i dag är vi alla beroende av internet och inom närtid kommer IoT, machine learning och Cloud finnas överallt. Att tidigt skaffa sig en grundläggande förståelse för datastruktur är viktigt, säger Tonmoy Saha Roy.

HiQ engagerar sig därför i en mängd aktiviteter kring kommande generationers programmerare:

  • Vi håller kurser för barn i George basic programmeringsspråk
  • Vi sponsrar det svenska VM-laget till ICPC (Programmerings-VM)
  • Vi samarbetar med IGE-day (Introduce a girl to engineering day), där unga tjejer får lära sig hur det är att jobba som dataingenjör.
  • Vi arrangerar meetups som våra utvecklare föreläser på (C++, Java, apputveckling)
  • Vi är huvudsponsor för det svenska mästerskapet i tävlingsprogrammering, Swedish Coding Cup.
  • Vi var ansvariga för KTH:s datasektions mottagningsdag i augusti just för att vi är bra på att peppa och få folk att tagga kring sin utbildning och dataprogrammet genom att berätta vad vi jobbar med och hur.
  • Vi bjuder in externa talare och experter för att prata om programmering.

Tonmoy Saha Roy har några konkreta tips vad man kan göra för att uppmuntra barnens nyfikenhet:
– För barn mellan fem och nio år finns det många gratis-appar som kan ge en grundläggande programmeringsförståelse. Sen mellan 10 och 15 års ålder rekommenderar jag programmeringsspråket Python. Det är ett väldigt lätt sätt att lära sig ett nytt språk på, inte alls olikt att lära sig engelska, och är rankat som ett av de fem bästa programmeringsspråken, säger Tonmoy Saha Roy.

Hur fastnade du själv för det här yrket?
– Jag var väldigt nyfiken på spel, multimedia och datorer när jag var liten. Mina föräldrar uppmuntrade mig att läsa datorvetenskap efter skoltid och på den vägen är det. Jag fick mitt första jobb inom IT-industrin direkt efter examen och nu jobbar jag som backendutvecklare här på HiQ.

Helene Hammarberg igen:
– Vi behöver skapa ett samhälle där fler väljer programmeringsspåret eftersom vi förutspår att det är framtiden. Skola, vård, omsorg, offentlig verksamhet, ideella organisationer och företag, HiQ inkluderat, är beroende av tillgången till kreativa och duktiga programmerare, säger hon.

Alla kommer naturligtvis inte arbeta som programmerare, men att vår vardag mer och mer kommer att präglas av it gör att behovet av programmerare i framtiden är stort. Enligt IT & Telekomföretagens IT-kompetensråd kommer det saknas 70.000 personer med IT- eller digitalt relaterad kompetens i Sverige redan till 2022.
– Vi vill göra någonting åt detta, för HiQs och Sveriges skull, och lägger kraft och energi på att inspirera att tycka programmering är kul, kreativt och häftigt.
– Vi drar paralleller mellan programmering och musik, båda är mönster. Precis som man sätter samman noter och toner till en helhet, så sätter du samman en kod av ettor och nollor för att skapa något som förenklar för människor. Vi vill att fler unga tidigt kan vara med och skapa morgondagens hitlåtar, säger Helene Hammarberg och berättar vad hon gav sin femåriga brorson i julklapp.
– En programmeringsrobot, jag vill ju leva som jag lär. Jag gör det för att han ska bli kompis med programmering innan han börjar skolan.

Helene Hammarberg

Kontakta oss

Helene Hammarberg
Talangchef
HiQ Stockholm
070-7751056