DET PERFEKTA HAMMARSLAGET

När det digitala utvecklar det analoga

Uppdrag & utmaning

Hur ska man bäst använda modern teknik för att förenkla och förbättra de mest analoga av produkter?
HiQs samarbete med Hultafors är ett exempel på hur det kan se ut.Hultafors är ett ledande internationellt varumärke inom handverktyg av högsta kvalitet avsedda för hantverkare och industri. Sin karaktäristiska tumstock med röda ändar har de tillverkat sedan 1883. Hultafors använder sig av modern teknik för att förbättra hantverkarnas vardag och ”Jakten på det perfekta hammarslaget”, som presenterades på Nordbygg, Nordens största byggmässa, är ett bra exempel på detta.

Lösning

I samarbete med Hultafors och en arbetsterapeut har HiQ skapat den tekniska lösningen för ett test som gör det möjligt att hitta den mest skonsamma hammarslagtekniken för olika arbetssituationer. Lösningen är baserad på en egenskapad programvara och en sensor som mäter vibrationer 3.200 gånger per sekund. Syftet med lösningen är att kunna konstruera hammare som ytterligare hjälper till att förebygga skador och förbättra hantverkares vardag och hälsa. 

– Vi vet att vibrationer är skadliga på längre sikt. Just skador på grund av vibrationer är en av de vanligaste anledningarna till arbetssjukdom inom industrin och bygg- och anläggning. Det är bland annat detta vi vill komma åt med att hitta den bästa tekniken och hammaren för ett långt och hälsosamt arbetsliv, säger arbetsterapeuten Oscar Puleo på Sportrehab i Göteborg.

Resultat

Den tekniska lösningen som HiQ utvecklat för ”Jakten på det perfekta hammarslaget”  gör det möjligt att på ett unikt sätt mäta vibrationerna i varje hammarslag för olika typer av hammare. På så sätt kan hantverkaren få hjälp att välja den hammare som passar bäst ergonomiskt, samtidigt som informationen som samlas in och hjälper Hultafors att utveckla ännu bättre och mer ergonomiska hammare.

Vi tycker det är spännande att använda ny teknik i utvecklingen av nya produkter. Det här är ännu ett sätt att göra hantverkarnas yrkesliv betydligt behagligare.

Linda Andrén, affärsområdeschef för verktyg på Hultafors. 

Simona Bamerlind

Kontakta oss

Simona Bamerlind
Head of region West / Vice President (VP)
HiQ Sverige
070-183 91 78